Share this post on:

Olen jo usean vuoden ajan rakentanut erilaisissa tapahtumissa Retkinikkarin leirin. Kyseessä on pienimuotoinen näyttely, jossa on esillä erilaisia retkeilyvälineitä ja autenttisia vanhempia varusteita omista kokoelmistani. Retkinikkarin leiripaikka on yleensä rakennettu jonkin teeman ympärille, jossa keskiössä on todelliseen tai kuviteltuun tilanteeseen rakennettu kokonaisuus.


public.jpeg

Retkinikkarin leiripaikalla voi olla teemana erilaiset keittimet, jolloin näytillä on laaja kattaus risukeittimiä, kaasukeittimiä, monipolttoainekeittimiä sekä leirintäkeittimiä. Teemaksi on joskus valikoitunut myös tulenteko ja nuotiokokkaus, jolloin esillä ovat olleet erilaiset välineet sekä tavat tulien tekemiseen ja Dutch ovenit eli uunipadat ja paistinpannut. Toisinaan kävijöille on tarjottu mahdollisuus kokeilla tuluspuikkoa tai muita tulentekovälineitä.


public.jpeg

Retkinikkarin leiripaikka on esitellyt usein perinteistä avotuliretkeilyä ja klassisen louteen ympärille on rakennettu asentopaikka, jossa porontaljat, jätkänkauhat ja rakovalkea sekä muu rekvisiitta vievät katsojan ajatuksissa vuosikymmenten taakse. Loue, laavu ja kota ovat hyvin suomalaisia tapoja majoittua luonnossa, mutta tämän päivän ihmiselle jo aika vieraita asioita, joten Retkinikkarin leiripaikka voi tarjota kiinnostavan tavan kurkistaa menneisyyteen.


public.jpeg

Retkinikkarin leiripaikka on esitellyt usein myös nykyaikaista retkeilyä, jossa modernin vaellusteltan oheen on kasattu nykyaikaisia retkeilyvaatteita ja -varusteita. Kattaus on valittu kuvaamaan todellista tilannetta, jossa jokainen yksittäinen väline sopii kokonaisuuteen ja on yhdessä käytettävissä. Makuupussin lämpöluokitus, keittimen tyyppi ja kaikki muut esillä olevat tarvikkeet soveltuvat teemanmukaiseen käyttöön. Retkinikkarin leirissä on usein myös vaihtoehtoisia varusteita esillä, koska moniin tilanteisiin ei ole vain yhtä ja ainoaa välinettä. Yhteistä kaikille on laatu ja luotettavuus, sillä Retkinikkarin leiripaikalla on vain Retkinikkari Joppe Rannan testaamia ja hyväksi havaitsemia luottovarusteita.


public.jpeg


public.jpeg

Retkinikkarin leiripaikalla on ollut myös teemana autoretkeily. Vanhan Fiat 850 -pikkuauton viereen voidaan laittaa vanha oranssinvärinen Sopu-teltta ja muita ajalle tyypillisiä leirintävälineitä. Äskettäin esillä ollut moderni versio autoiluretken leiripaikasta toi tuulahduksen Venäjältä, Kalastajasaarentoon johtavan huonokuntoisen maastotien varrelta, jossa Joppe Ranta kävi kesäkuussa 2019. Leiripaikalla oli reissussa käytetty teltta, camping-keitin, reissuruokia, auto ja siihen kiinnitetty aurinkopaneli sekä paljon muuta. Pöydällä oli vitriinissä esillä aito 1930-luvun Petsamo-keulamerkki, jonka aikoinaan sai ostaa Liinahamarin matkailuhotellista, kun oli ajanut Jäämerentien 531 kilometriä, Rovaniemeltä Liinahamariin.


public.jpeg

Retkinikkarin leiripaikka on mielenkiintoinen ja kattava kokonaisuus, joka tuo lisäarvoa erilaisiin messu- ja muihin vastaaviin tapahtumiin. Punainen lanka leiripaikan rakentamisessa on pohjoismainen tapa retkeillä ja liikkua luonnossa. The Nordic Way on tapa katsoa taakse ja ammentaa asioita perinteistä, mutta on yhtä hyvin kiinnostunut nykyiaikaisista välineistä ja tavoista retkeillä. Pohjoismaissa on aina kuljettu luonnon ehdoilla ja käytetty näihi olosuhteisiin soveltuvia varusteita. The Nordic Way on avarakatseinen tapa kulkea retkipolkuja metsissä ja tuntureilla.


public.jpeg

Retkinikkarin leiripaikka muuttuu tarpeen mukaan, pienestä varustenäyttelystä isoon kokonaisuuteen. Se voi olla osa muuta osastoa tai ihan oma erillinen näyttelynsä. Retkinikkarin leiripaikalla on aina opas kertomassa näyttelyyn kootuista asioista ja varusteista sekä tarinasta niiden taustalla.

Retkinikkarin leiripaikka ei ole myyntipaikka, josta saisi ostaa retkeilyvälineitä. Satunnaisesti tarjolla on Retkinikkari-tuotteita, kuten kangasmerkkejä, paistinpannuja, louteita tms. mutta varsinainen varustekauppa käydään retkeilyvälineliikeissä, ei leirissä. Retkinikkarilta sen sijaan saat luotettavaa tietoa ja kaunistelemattomia mielipiteitä välineistä sekä ohjeita monenlaiseen retkeilyyn ja eräilyyn.

Share this post on: