Share this post on:

Fjällrävenin takkeja voidaan pitää klassikkovaatteina, sillä Åke Nordin loi sellaisen retkivaatemuodin, josta edelleen ammennetaan merkin omaan mallistoon, mutta myös kilpailijoiden tuotteisiin. Monet Fjällrävenin retkeilytakit syntyivät vanhojen maihinnousutakkien tyylisistä vaatteista, joissa yhteistä oli reilu istuvuus, pitkä malli ja runsas taskuvarustus. Edistyksellisien yksityiskohtien lisäksi Åke Nordin käytti vaatteissaan puuvilla-polyesteriä, joka vahaamalla saatiin sietämään kosteutta verrattain hyvin.


retkinikkari-2-7.jpg

 


retkinikkari-2-5.jpg

Fjällräven Grönlandsjackan syntyi vuonna 1968 retkikuntatarpeisiin ja se nousi valtavan suosituksi takiksi, jollaista käyttivät kaikki retkeilyn ammattilaiset ja vakavasti vaellusta harrastavat Pohjoismaissa, mutta osin myös muualla. Yksinkertainen kangas oli tiivis ja vahva, joten se toimi pohjolan ilmastossa erinomaisesti. Takki ei tarvinnut vuorta, vaan oli vahattuna oikeastaan oman aikansa kuoritakki.

 


retkinikkari-04210.jpg

Taskuista tuli Greenland-takille tavaramerkki, jota hyödynnettiin Fjällrävenin vaatteissa vuosikymmeniä. Nepparilla suljettavat läppätaskut olivat yksinkertaisen toimivia ja mahdollistivat tarpeellisten pikkuvälineiden kätevän kuskaamisen. Samaa selkeää linjaa noudatti takin huppu, joka oli hyvä kiristettävä suoja ikäviä kelejä vastaan.

 

Retrohenkeä oli vahvasti ilmassa, kun Fjällräven lanseerasi uuden Greenland Jacketin. Se edustaa esikuvaansa upeasti, sillä tärkeimmät yksityiskohdat ja yleisilme on selkeästi viidenkymmenen vuoden takaa. Uuden takin mitoitusta on hieman säädetty ja materiaalikin on nyt G-1000 Ecoa, jossa on 35% luomupuuvillaa ja 65% kierrätettyä polyesteria. Sitä on laitettu tuplamäärä kyynerpäiden ja hartioiden kohdalle.


retkinikkari-04216.jpg

 

Rinnassa on kaksi nepparilla suljettavaa läppätaskua ja helmassa laskosmalliset, joissa on sivusta aukinaiset lepuutustaskut. Takin sisällä on vetoketjulla suljettava povitasku. Takin kaksisuuntaisen vetoketjun edessä on neppareilla suljettava leveä tuulilista ja helman kireys säätyy nyörillä. Hihansuut on myös kiristettävissä neppareilla.


RN_fjellublogi_4_n.jpg

 

Meillä on Greenland Jacket ollut testissä jonkin aikaa ja molemmat testaajat ovat käyttäneet takkia metsässä sekä kaupungilla. Uutena varsin hyvin kosteuttakin kestävä G-1000 Eco on varsin mainio materiaali retkikäyttöön. Kyllästämällä sen Fjällrävenin vahalla, se sietää sadetta kohtuullisen hyvin. Kangas on tukevaa ja vahvaa, joten takki päällä voi kulkea tiheissä kuusikoissa ilman naarmuja ja nojailla kiviin, ilman pelkoa kankaan rikkoutumisesta. Materiaaliin tulee luja luottamus nopeasti.

Fjällrävenin tuotteissa on paljon tuttua ja turvallista, joten Greenland Jacket ei yllätä. Työn jälki on siistiä ja laadukasta. Moderniin Keb-takkiin verrattuna huppu on kohtuullisen yksinkertainen, mutta tässä tuotteessa ei uusimpia yksityiskohtia haetakaan, vaan juuri sitä retroa ja tunnelmaa. Mitoitusta takissa kyllä kritisoisin, sillä se on turhan tiukkaa ja vaati testaajille normaalinumeroa yhden ylöspäin istuakseen kunnolla.


retkinikkari-2-4.jpg

 

Taskut tuntuvat keräävän tavaraa, mutta ne pysyvät tallella reippaammissakin liikkeissä, ilman putoamisen riskiä. Luonnossa liikuttaessa tulee usein kyykittyä ja kumarruttua, joten pusakkamallinen takki nousee helposti ylös. Greenlandin pitkä helma suojaa hyvin tuulelta ja kosteudelta, mutta myös irtoroskilta, joita saattaa muuten päästä housunkauluksesta sisään.

 

Aikaa myöten testitakki on päätynyt yhä useammin kadulle. Se on mukava ja tyylikäs arkikäytössä, mutta matkailutakkina Fjällräven Greenland on erinomainen valinta. Kevään vaihtelevissa keleissä Englannissa ja Skotlannissa se täytti paikkansa, juuri monipuolisuutensa ansiosta. Auringonpaisteessa materiaali hengitti hyvin keholta tulevan kosteuden pois, mutta merenrannan kostea tuuli pysyi tehokkaasti poissa.

 


RN_fjellublogi_8_n.jpg


retkinikkari-2-2.jpg

Fjällräven Greenland Jacketissa on vahva erähenkisyyden leima, mutta kadulla takki näyttää tyylikkäältä ja kertoo jotain käyttäjästään. Usein Fjällrävenin takki urbaanissa ympäristössä viestii käyttäjänsä läheistä suhdetta luontoon ja vakavaa suhtautumista ympäristöasioihin. Kettumerkkiä ei karsasteta, vaan siitä on tullut laadun symboli. Monet näistä asioista ovat puhtaasti mielikuvia, joidenkin kohdalla tosia ja joidenkin vääriä. Kaikesta tästä riippumatta, Fjällräven Greenland on ihan pirun hyvä takki.

 


retkinikkari-2-3.jpg


retkinikkari-04220.jpg


retkinikkari-2.jpg


RN_fjellu_2_n.jpg


RN_fjellublogi_6_n.jpg


RN_fjellublogi_88_n.jpg


RN_fjellublogi_400_n.jpg


RN_fjellublogi_92_n.jpg