Share this post on:

Ohjelmallinen talviretkeilytapahtuma Backaksen kartanon puistossa lauantaina 10. helmikuuta alkaen klo 14.00 ja päättyen sunnuntaina 11. helmikuuta klo 10.00. Vapaa pääsy.

Kartanon puisto, Ravintola Backaksen ympäristössä, valjastetaan talviretkeilyn käyttöön lauantaina 10. helmikuuta. Lähes vuorokauden kestävä tapahtuma on kaksiosainen ja sen ensimmäinen kattaus alkaa kello 14 aikaan, jolloin Backaksen Olohuoneen edusta täyttyy lauantaina retkeilyteemaisesta ohjelmasta.

 

Tapahtumavierailla on hieno mahdollisuus tutustua erilaisiin talviretkeilymuotoihin ja niissä tarvittaviin välineisiin. Esillä on laaja kattaus retkeilyvälineitä, joita pääsee katselemaan asiantuntijoiden opastuksella. Tapahtumassa on myös pientä retkeilyvälineiden myyntiä sekä mahdollista ostaa ja myydä vanhoja käytettyjä retkeilytarvikkeita. Paikalta on mahdollisuus ostaa syötävää ja lämmintä juotavaa.

 

Ulkona on näytillä erilaisia majoitteita, vanhoista avotulimajoitteista huippumoderneihin vaellustelttoihin. Olohuoneen edustalla on toivon mukaan mahdollisuus kokeilla lumikenkäilyä, testata rinkkoja ja harjoitella tulen tekemistä tuluspuikolla. Tapahtumassa on esillä myös Kaskinuotio, joka on ympäristöystävällinen tulisija, jossa voi valmistaa biohiiltä.

 

Vantaan Latu ja Polku tuo paikalle perheille suunnatun Metsämörrin suuntamysteerin, jota lapset ja aikuiset voivat pelata yhdessä. Mahdollisuuksien mukaan pääsee myös rakentamaan lumiukkoja, mikä onnistuu pakkaslumestakin muottien avulla.

Matti Verkasalo ottaa tapahtumaan 1-2 IceBox iglumuottia mukaan, tavoitteena saada lauantaina valmiiksi nukkumiskelpoinen iglu 2-3 hengelle. Rakentaminen sujuu parhaiten, jos rakentajia on 3-4, valmista pitäisi tulla muutamassa tunnissa. Tähän voi ilmoittautua mukaan ja saada yöpaikan iglussa. Rakentaminen on suhteellisen leppoisaa touhua: sään mukainen vaatetus. Varusteet: pieni (25-30 cm x 30-45cm) lumilapio, varakäsineet. Yöpymiseen paksu makuualusta tai kaksi solmuovista, talvimakuupussi.

Talviretkipäivän kutsun toivotaan tavoittavan myös nk. risuretkeilijöitä eli risukeittimien rakentajia ja käyttäjiä. Näihin aikoihin tulee nimittäin kuluneeksi tasan 10 vuotta ensimmäisistä Risukeittimien kokoontumisajoista. Paikalle toivotaankin sitä alkuperäistä risukeitinkaartia risukeittimineen ja uuden polven polttelijoita, jotka voivat esitellä keittimiä kaikille asiasta kiinnostuneille.

 

Paikalle on odotettavissa myös muita yhdistyksiä ja alan toimijoita, joista tiedotetaan myöhemmin. Toivotamme tervetulleiksi paikalliset ulkoilun ja retkeilyn parissa toimivat yhdistykset ja yhteisöt.

 

Päivätapahtuma päättyy klo 18, jolloin ryhdytään valmistautumaan telttayöhön. Yön viettäminen teltassa, pakkasen paukkuessa kangasseinän takana, on huima kokemus. Backaksen talviretkipäivänä sen kokeminen on kaikille mahdollista, kun rakennamme suuren telttaleirin kehä III kupeeseen, tarkoituksenamme tehdä uusi PUISTOTELTTAILUN SUOMEN ENNÄTYS.

Backaksen pellolle ovat kaikki tervetulleita yöpymään omissa majoitteissaan. Paikalle voi pystyttää teltan, laavun tai vaikka riippumaton. Paikan voi varata myös järjestäjän majoitteista. Tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon porukkaa kartanon puistoon viettämään suomalaista talviyötä teltassa. Toivomme paikalle niin retkeilyharrastuksen juuri aloittaneita tai siitä kiinnostuneita, kuin vanhoja konkareitakin. Kun talvitelttailun saa aloittaa ryhmässä, asiaan vihkiytyneiden seurassa, on se monelle helpotus ja matala kynnys kokemusmaailmaansa laajentamiseen. 

 

Majoitteiden pystyttämisen jälkeen päivä jatkuu vapaana oleskeluna ja illanviettona. Iltaa voi jatkaa saunomisella ja kokoontumalla Backaksen Kammiin, missä on myynnissä retkeilyhenkistä pikkupurtavaa ja mallasjuomia. Yö vietetään telttaillen. Aamu alkaa omien tai ostettujen eväiden syönnillä, ja kun yöpyjien määrä on laskettu, majoitteet puretaan ja paikat siistitään. Historian toinen Backaksen Talviretkipäivä päättyy.

Taustaa:

 

Vastaava tapahtuma järjestettiin Backaksen kartanon pihalla, Retkinikkari Joppe Rannan toimiessa tapahtuman pääarkkitehtina, viisi vuotta sitten ja satakunta ihmistä vietti yönsä teltassa, keskellä Vantaata, vilkasliikenteisen Kehä III:n ja kansainvälisen lentokentän kupeessa.

 

Nyt Backaksen Talviretkipäivä on Retkinikkarin ja Tunturikerho Kavtsin yhteinen tapahtuma, jossa osallistujat pääsevät tutustumaan talviretkeilyyn. Tarjoamme matalan kynnyksen mahdollisuuden ja paikan talviseen telttailuun.

 

Tule omalla teltalla tai hanki paikka järjestäjän teltasta ja osallistu PUISTOTELTTAILUN SUOMEN ENNÄTYKSEN tekemiseen.

 

Ohjelmassa:

 • Tunturikerho Kavtsin talviretkeilyn varustenäyttely ja opastus.
  • 14:30 Telttojen esittely ja ominaisuuksien vertailu
  • 15:30 Makuupussien ja –alustojen esittely ja ominaisuuksien vertailu
  • 16:30 Keittimien esittely ja ominaisuuksien vertailu
  • 17:30 Suksien ja ahkion esittely ja ja ominaisuuksien vertailu
  • Kaikki nämä tietenkin esittelyssä koko ajan
 • Tunturikerho Kavtsi tarjoaa grillimakkaraa niin kauan kuin tavaraa riittää
 • Perinteinen suomalainen avotulimajoite loue, Retkinikkari Joppe Rannan esittelyssä.
 • Miten valmistetaan biohiiltä Kaskinuotiolla. Pekka Koivunnas esittelee.
 • Vantaan Latu ja Polku: Metsämörrin suuntamysteeri ja lumiukkoja.
 • Backaksen Olohuoneessa varuste-esittelyä ja retkeilykirpputori.
 • Kartanon ravintolassa buffet klo 15.00 alkaen.
 • Backaksen sauna.
 • Risukeittimien kokoontumisajot, risukeittimien esittelyä.

Mitä syödä ja juoda:

 

Backaksen Kartanolla ravintola kattaa runsaan buffet-pöydän ja perhepäivälliseen voi osallistua klo 15.00 alkaen. Pöytävaraukset ennakkoon myynti@ravintolabackas.fi. Buffetin hinta 37,00€/henkilö.

 

Backaksen Kammi on auki klo 18.00 alkaen ja myy olutta, kuumaa juotavaa ja pikkusyötävää.

 

Etukäteen on varattavissa pakettina ”Talvitelttailijan survivalopaketti ” hintaan 35,00€/hlö.

Se varataan ennakkoon myynti@ravintolabackas.fi .

Se sisältää:

10.2 illallisen Kammissa klo 18.00–20.00 (Hernekeittoa peuranlihalla ja kuuma juoma)

10.2 Saunan kuumana klo 17.00–21.00 (17.00-19.00 naisten saunavuoro ja 19.00-21.00 miesten saunavuoro)

11.2 aamupalan Kammissa klo 8.00-10.00 (Ohrapuuroa lisukkeineen ja kuuma juoma)

 

Erikseen saatavissa Saunalipuke 15,00€/ henkilö. Sisältää saippuat, kertakäyttöisen pefletin sekä hiustenkuivaajan käytön. Saunalipukkeet varattavissa ennakkoon myynti@ravintolabackas.fi . 

 

Backaksen Olohuoneesta (kylmä tila) varattavissa kirpputoripöytiä hintaan 20,00€ (sisältää pöydän). Varaukset ennakkoon myynti@ravintolabackas.fi . Paikkoja varattavissa 5kpl

Olkkarin ovet auki kello 10.2 klo 14.00 -18.00

Ohjeet yöpymiseen:

 

Paikalle voi tulla oman teltan kanssa, joka pystytetään telttailualueelle, järjestäjän ohjeen mukaan.

Jokainen yöpyy omalla vastuullaan ja vastaa itse omasta turvallisuudestaan ja riittävän lämpimistä varusteista. Järjestäjä vastaa puitteista, mutta ei ota vastuuta yöpyjistä. Tapahtumaan on tehty pelastussuunnitelma.

 

Yöpymiseen on myös varattavissa makuupaikka Tunturikerho Kavtsin vaellusteltoista.

Tiedustelut: kavtsi@tunturilatu.fi

Paikalle tulo:

 

Julkiset:

Aivan kävelymatkan päässä ravintola Backaksesta sijaitsee bussipysäkit Lentoasemantie ja Backas.
Helsingin keskustasta mm. Rautatientorilta pääset meille bussilla 600 (jää pysäkillä Oolannintie).
Vantaankosken juna-asemalta tulee bussit 572 ja 583 sekä Aviapoliksesta tulee bussit 574 ja 600. Nämä kaksi ovat myös lähimmät juna-asemamme.
Kauppakeskus Jumbosta on kävelymatkaa vajaa kilometri, ja sinne pääset mm. seuraavilla busseilla: Tikkurilasta 570, Mellunmäestä sekä Myyrmäestä 572, Kivistöstä 561 ja Varistosta 583.

Huomioithan, että linjat ja reitit voivat muuttua, joten varmistathan ajankohtaisen tiedon HSL:n reittioppaasta.

 

Autolla:

Kehä III, idästä tai lännestä, käänny Pakkala/Vantaanportti liittymästä Kehä lll:lta. Liittymän päässä käänny risteyksestä etelään menevälle tielle, Lentoasemantie.
Aja suoraan 1,1 km ja käänny liikenneympyrästä oikealle Ylästöön, Ylästöntielle.

Parinsadan metrin päästä, käänny vasemmalle, isojen punatiilisten rakennusten luo. Etsi autolle parkkipaikka, jossa se ei tuki ajotietä. Tapahtuma-alueelle EI voi ajaa autolla. Parkkipaikkojen määrä on rajallinen.

Leike viiden vuoden takaa HS Vantaa.

Lisätiedot ja kysymykset: joppe@retkinikkari.fi

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.