Share this post on:

Pienpanimobuumin pyörteissä oluiden nauttiminen on levinnyt laajan kansanosan keskuuteen, eikä sitä pidetä enää piiloteltavana ja humalahakuisena harrastuksena. Herkullinen olut on parhaimmillaan hyvien ystävien ja maukkaiden ruokien kanssa. Vielä upeamman elämyksen se antaa luonnossa nautittuna. ERÄ-lehti julkaisi uusimmassa numerossaan (10/2018) kirjoittamani Retkiolutvertailun. Tässä kurkistetaan hieman sen taakse.


44237354_555411981561914_4798365109795684352_n.jpg

Olen itse pienimuotoinen olutharrastaja ja nautin erilaisten juomien makumaailmasta. En ole vakavahenkinen ja aito oluentuntija, en erota humalalajiketta mausta tai osaa luonnehtia hienosti erilaisia vivahteita. Tykkään kokeilla erilaisia oluita ja testata millaisten ruokien tai tilanteiden kanssa ne ovat parhaimmillaan. Toki minullakin on suosikkini, mutta ne vaihtelevat mielialan, paikan, seuran ja vaikka vuodenajan mukaan.

Olutkulttuuri on silminnähden muuttunut ja retkioloissa oluen nauttimista ei enää paheksuta. Ei ole pitkää aikaa siitä, kun olut luonnon helmassa oli yhtä kuin kesämökillä tai yleisellä nuotiopaikalla ryyppääminen. Ainakaan mallasjuominen nauttimisesta metsissä tai kallioilla ei ole kirjoitettu hyväksyvästi lehdissä. Itsellekin oli takavuosina tilanne, missä erääseen lehteen kirjoitamastani kahden hengen nuotioruokailuartikkelin kuvasta photoshopattiin toinen olutpullo pois.

Nyt tilanne on toinen ja asiaan suhtaudutaan luontevasti. Olen esimerkiksi joihinkin ERÄ-lehden retkiruokajuttuihini laittanut olutsuosituksen ja nyt tehnyt kattavan Retkiolutvertailun. Olen vertailusta erittäin tyytyväinen, sillä en tiedä, että retkeily/eräilyalan lehdissä sellaista on kovin usein nähty. Englantilaisessa lehdessä sellaisen pienimuotoisen olen kerran nähnyt, mutta heillähän on Pub Walking muutenkin hyvin suosittu harrastus, joten olutvertailukaan ei ole tavatonta.


44237375_719303601765485_2158716520782364672_n.jpg

“Oikeat” olutvertailut tehdään yleensä saman lajityypin juomien kesken, mutta retkioluissa lähdin liikkeelle luonnon kautta. Valikoin mukaan pienpanimoiden tuotteita, joiden nimessä on jotain luontoa, metsää, retkeilyä tai muuta vastaavaa. Seitsemän hyvää vertailuun löysinkin. Ne ovat kaikki erinomaisia juomia ja itse olisin varmasti nimennyt kaikki testivoittajiksi.

Halusin Retkiolutvertailuun testiryhmäksi tavallisia retkeilijöitä ja luonnossa liikkujia. Porukka kasattiin eri yhteyksistä ja vain muutama oli entuudestaan tuttu keskenään. Yhteisiä tekijöitä oli lämmin suhtautuminen retkeilyn tarjoamiin iloihin ja hyvinvointiin. Jokainen testiryhmän jäsen syö mielellään luonnonhelmassa ja nauttii hyvän ruuan kanssa oluen tai pari. Varsinaisia oluttietäjiä ei testiryhmään haettu, vaan tavallisten polkujen tallaajia, joille oluesta nauttiminen ei ole tiedettä tai muotia, vaan puhtaasti makuasia.    

Testiryhmä:

Antti

Liikkuu luonnossa ja retkeilee työnsä puolesta sekä vapaa-ajalla. Intohimoinen ruuanlaittaja ja kiinnostunut erilaisista oluista.

Lauri

Backaksen ja Kuninkaan Erän isäntä, jolle eräruuanlaitto on lähellä sydäntä ja ollut pääsääntöinen ammatti jo 10 vuotta.44245452_283178455649761_7876950822360186880_n.jpg

Jaakko

Touhuaa päivittäin retkeilyyn liittyvien tuotteiden parissa. Pitää riistaruuista ja nauttii mielellään oluen niiden kyytipojaksi.  

Joel

Retkeilee ympäri vuoden, vaellellen ja läskipyöräillen. On maistellut erilaisia oluita viimeiset viisi vuotta aktiivisesti, myös retkillä.

Anna-Kaisa

Sijoittaa retkeilyä kolmen parhaan asian joukkoon vapaa-ajanvietossa. Nauttii kävelemisestä ja maisemista, mutta myös hyvistä ruuista ja juomista.   

Retu

Tekee töitä luonnossa, mutta retkeilee vapaa-ajallaankin ahkerasti, illasta parin päivän reissuihin, jalan ja meloen. Kokkailee kotona ja metsällä. 

Annele

Ei ymmärrä mitään oluista ja aktiiviretkeilykin on jäänyt vähemmälle, mutta nauttii ruokailusta luonnossa ja hyvästä seurasta.  

Kaisa

Vaeltaa Lapissa kerran vuodessa, mutta piipahtaa usein luonnossa, mökkeilee ja meloo ahkerasti. Kruunaa retkillä mielellään illan yhdellä oluella.   


44249888_1141374099343507_711631138409414656_n.jpg44319729_2268603143419528_8594478461240737792_n.jpg

Vertailua varten kokoonnuttiin Vantaalle, Backaksen kartanon Tapahtumakeskus Puimalan terassille. Jokainen testaaja sai vastauslomakkeen ja lasin. Juomia nautittiin ensin kierros ja sen jälkeen vielä halukkaille tarkistuskaadot haluamistaan oluista. Maistelujen välissä lasit huuhdottiin ja napoisteltiin kotimaista kuivalihaa sekä ateriapatukoita. 

Lue uusimmasta ERÄ-lehdestä (10/2018) Retkiolutvertailun tulokset ja testaajien luonnehdinnat maistelussa olleista mallasjuomista. Artikkelissa on myös tarinaa suomalaisten oluthistoriasta ja pohdintaa retkiolutkulttuuristamme.

Jokaiselle vertailun oluelle on testaajien tekemissä arvoinneissa annettu ruokavinkki ja ehdotettu paikka, mihin kyseinen olut parhaiten sopisi. Näet myös, miten mikäkin olut keräsi pisteitä ja sijoittui vertailussa. Lukijat voivat itse näitä oluita maistellessaan miettiä, miten metsään ERÄn Suositus on vertailussa mennyt. 


IMG_2620.PNG

  

Yhteenveto:

Retkiolutvertailun tulos oli mielenkiintoinen. Vastauksista näki, että testaajat pitivät keskenäänkin hyvin erilaisista oluista ja nauttivat runsaasta makukirjosta. Vertailu tukee sitä näkemystä, että olutkulttuuri on siirtynyt alkoholihakuisesta juomisesta hyvien makujen ja elämysten hakemiseen.

Testaajien kommenteista näki myös, että olut retkellä voi olla yhtä lailla virkistys tauolla kuin palkinto perille pääsystä. Aina se ei tarvitse ruokaa kaverikseen. Myös ystävien kanssa seurusteluun ja nuotiopiiriin kaljat sopivat, mutta kaipaavat pientä naposteltavaa mukaansa, minkä testitilanteessa tarjoillut kuivalihaherkut hyvin osoittivat.44375396_897480460640324_6790790684539355136_n.jpg

Retkiolut ei ehkä ole parhaimmillaan esikypsytettyjen ja pakastekuivattujen retkiruokapussien kanssa, mutta saattavat parantaa sellaistakin ruokahetkeä helposti. Nuotioruokien seurana oluet ovat testinkin perusteella hienoimmillaan, toisaalta testissä löytyi oma suosikkilut lettujenkin kanssa nautittavaksi. Se on pitkälti sama tunne kuin hyvän ruuan parissa ravintolassa, tarjoaa olut sille arvoisensa kumppanin aterialle. Taivas kattona kaikki ruoka maistuu selkeästi paremmalta ja oluen kanssa kahta rikkaammalta.44249042_2724890527736475_1823458181179768832_n.jpg

Tämän leikkimielisen retkiolutvertailun voitto lipui selkeästi pohjoiseen. Mielenkiintoisen tuloksesta olutkulttuurin kannalta tekee se, että voittajakaksikosta toinen on IPA ja toinen pils. Ne ovat hieman keskenään hieman erilaisia, mutta selkeästi voimakkaammin humaloituja, kun suomalaisille perinteisesti tutut lagerit. Kansa osaa nykyään arvostaa puhtaita käsityöläisoluita ja niiden hienoja makuja.             

Iso kiitos testaajille, panimoille ja ERÄ-lehden toimitukselle.